0294 – 746974 alleen bereikbaar als de Nederhorst on Ice open is info@ijsclubnederhorst.nl

IJshockey-clinic

Kennismaken

Wil jij ook kennismaken met de stoerste en leukste sport op schaatsen?
Doe dan mee met de ijshockeyschool op de ijsbaan in Nederhorst den Berg.
IJshockey is een leuke sport. Het combineert techniek met snelheid maar ook functioneren in teamverband. Dat is goed voor de sociale vaardigheden en de weerbaarheid van kinderen!

Vaardigheden

Leren schaatsen is een belangrijk onderdeel, maar ook wordt er al meteen gespeeld met stick en puck. Je maakt op een plezierige en speelse manier kennis met ijshockey. Dat de kinderen plezier hebben is essentieel!

Wanneer:

26 november, 3 december, 10 december en 17 december.
dinsdagavond vanaf 19.00 uur.
(Dit jaar zijn er minder clinics, omdat de feestdagen op de dinsdagavond vallen)

Trainers

We hebben goede trainers die ervaring hebben bij het aanleren van ijshockey-skills.
Wat ook nog leuk is om te weten: het is gratis.

Geef je op bij de receptie van de ijsbaan, of vast hier via het formulier:

  Handschoenen en materiaal

  Natuurlijk zijn ook hier handschoenen verplicht, maar let wel: meedoen is op eigen risico
  Er zijn hockeysticks en pucks aanwezig.

  De ijsbaan is voor het vrijschaatsen gesloten, tijdens de hockeyclinic

  Uitleg ijshockey

  IJshockey is een variant van hockey die op ijs gespeeld wordt. De sport valt onder de “balsporten” maar de puck waarmee gespeeld wordt is geen ronde bal, maar een platte schijf van rubber, De spelers gebruiken een stick met een vrij groot plat vlak. Wel is het blad van de stick gekromd waardoor er nauwkeuriger en harder geschoten kan worden. Bij rechtshandige spelers (die de stick aan de rechterkant van het lichaam houden) wijst de uiterste punt van het blad naar links, bij linkshandige spelers is dit andersom.

  HIer zijn wat belangrijke regels en begrippen bij ijshockey, zo kun je je vast verdiepen in het spel dat ijshockey heet.

  • Face-off: Twee spelers staan tegenover elkaar in een cirkel, de face-offcirkel. De overige spelers staan rondom de cirkel op eigen helft. De scheidsrechter gooit de puck tussen de twee spelers die deze naar medespelers proberen te spelen.
  • Icing: Wanneer team A de puck vanaf eigen helft over de achterlijn van de team B schiet. Er komt hierop een face-off in het verdedigingsvak van team A. Sinds seizoen 2009-2010 mag team A op dat moment niet wisselen.
  • Powerplay: Situatie waarbij een ploeg met een (of twee) speler(s) meer speelt dan de tegenstander (ten gevolge van een penalty). Als er een doelpunt valt voor het team dat een powerplay heeft, heet dat een powerplay goal.
  • Checken: de tegenstander een (reglementaire) duw geven.
  • Offside: wanneer een speler eerder in het aanvalsvak komt dan de puck.
  • Boarding: de omzoming om het veld. De boarding is 1,22 m hoog. Meestal wordt de boarding aangevuld met een net of een wand van plexiglas, om te voorkomen dat een puck in het publiek belandt en letsel veroorzaakt.
  • Shorthanded: Als een ploeg in de minderheid is vanwege een penalty. Als deze ploeg weet te scoren is het een shorthanded goal.
  • Overtime: als er na 3 perioden een gelijke stand is, wordt er overtime gespeeld. Bij deze vorm van verlenging staat iedere ploeg met 1 man minder op het veld (4 in plaats van de gebruikelijke 5, de goalie niet meegerekend) en geldt de regel dat het eerste team dat scoort, direct wint (sudden death). Het team dat verliest in overtime krijgt 1 punt. De straffen uit de reguliere speeltijd worden meegenomen in de overtime. De tijd dat er overtime gespeeld wordt, verschilt: in het reguliere seizoen wordt er maar 5 minuten overtime gespeeld, waarna de teams overgaan op een shoot-out, in de play-offs worden er periodes van 20 minuten gespeeld totdat de winnende goal valt.