0294 – 746974 alleen bereikbaar als Nederhorst on Ice open is info@ijsclubnederhorst.nl

Kunstijsbaan techniek

Begin

Toen wij in 2007 de kunstijsbaan hebben aangeschaft, werd dat jaar, de baan opgebouwd door de actieve leden van de ijsclub. De ijsclub liep al snel tegen wat technische problemen aan. De technische kennis van de verkoper van de baan werd ingeschakeld en door de voorzitter werden tevens een aantal technische mensen uit de omgeving gevraagd en enthousiast gemaakt.

Team TC

Dit team van techniek mensen en doeners bestaat inmiddels uit ca. 9 man; Daarnaast hebben we zo’n  25 techniek vrijwilligers op een lijst staan die we vragen bij opbouw en voorbereiden van de kunstijsbaan.
We maken gelukkig bijna nooit mee dat er iemand nee zegt, ze staan eigenlijk altijd klaar om mee te helpen. Velen van deze vrijwilligers zijn zelfstandig (ondernemer) en weten van aanpakken.De vaste groep techniek mensen hebben we ondergebracht onder de Technische Commissie. We vergaderen en overleggen heel regelmatig het hele jaar door. Dit is nodig, maar ook heel erg gezellig. Nieuwe ideeën worden uitgewisseld en uitgewerkt. We hebben vaak zoveel goede ideeën dat we moeten oppassen, dat we niet teveel te willen uitvoeren. Op papier zijn ideeën vaak goed maar het moet ook uitvoerbaar zijn.  We zijn tenslotte allemaal vrijwilligers en steken in onze vrije uren, energie in de ijsclub.

Innoveren

Een voorbeeld om bijv.  meer energie te besparen: (jaarlijks €9000,- stroomkosten en € 4500,- stookkosten). Het idee: de ijsmachine warmte die vrij komt bij het koel houden van het ijs, gebruiken om de horeca en de kassa/schaatsen uitgifte te verwarmen. Hiervoor moest de opstelling van de baan gedraaid worden. Met alle gevolgen van dien, veranderingen van het stroomplan/beamer/hekwerken/betimmering/horeca/ transportleiding verlengen etc. etc.
Ook moest de ijsmachine aangepast worden om de warme lucht te verplaatsen naar de horeca. Gevolg daarvan is, dat de machine- geluiden waarschijnlijk overlast gaan geven, dus geluidsisolatie aanbrengen. Kosten??? Nog niet te overzien. Maar we zijn het allemaal eens dat het moet gebeuren. Saamhorigheid in het team is het belangrijkste woord, omdat er vaak nogal wat van je gevraagd wordt. Ook verbruikt de ijsmachine veel stroom, hier hebben we afgelopen seizoenen al op bespaard door anders en slimmer de machine op te starten en de temperatuur van het ijs soms te verlagen. IPV -11 naar -8 graden Celsius.
Dit heeft als gevolg minder stroomverbruik, maar ook veel minder sneeuwvorming op de ijsbaan. Hierdoor hoeven de vrijwilligers tussen de schaatsertjes minder  sneeuw te schuiven. Het volgende jaar wilden we dit verbruik nog meer verlagen door de hoofdpomp, d.m.v een frequentieregelaar(een hele grote dimmer) er  tussen te plaatsen en de pomp langzamer te laten draaien. De pomp is namelijk te groot voor deze baan en kan met zijn capaciteit nog wel zo’n baan voeden.  We hebben de machine inmiddels wel zo gemaakt dat we een SMS-alert op onze mobiel krijgen als hij is uitgevallen of problemen heeft. Dit voorkomt water op het ijs. Kortom, we blijven innoveren.

Jaarlijkse werkzaamheden

Timmerwerk (ondertussen zo’n twee weken) in de Bergstube en opbouwen van de ijsbaan zelf; Meestal worden daar 2 dagen voor geprikt om met vele vrijwilligers de baan op te bouwen en nauwkeurig de slangen onder het nieuwe ijs te leggen. Tegelijk met het opbouwen, moet het elektraplan uitgevoerd worden. Kabels uitrollen, berekenen, veiligheid bekijken, stroompunten klaar maken. Er is inmiddels een centrale schakelkast gemaakt, waar alle verlichting geschakeld wordt, incl. de vaste trus, verlichting en disco effecten boven de ijsbaan.  Dit maakt het openen en sluiten van elke dag veel eenvoudiger. Ook de beamer en schermen worden in deze periode klaar gemaakt. Via een computer die ook de muziek in de horeca en ijsbaan verzorgt, wordt een presentatie van onze sponsoren afgewisseld met recente foto’s. Zo zal het zomaar kunnen dat u of uw kind op het  grote scherm verschijnt. Ook dit gaat niet zomaar en kost veel organisatie en energie.

Pasjessysteem

Er is een barcode pas-systeem aangeschaft, waar nu de dag-coördinatoren  mee werken. Ook hier is veel overleg en onderzoek aan vooraf gegaan.

Jong en oud

We blijven innoveren, vernieuwen en aanpassen, we zijn te vinden op facebook, twitter, instagram… en dat voor een al ruim een eeuw oude ijsclub!